Skip to content

Колко сватбени снимки са достатъчни?

„Колко снимки ще получим“? Често такъв въпрос ми е задаван от бъдещите младоженци в предварителните срещи, които правим преди сватбата им. Дали колкото повече – толкова по-добре важи и тук както в други сфери? И има ли минимум и максимум на броя снимки, които предавам? А колко броя предават на клиентите си изявените фотографи в Европа и САЩ? Нека поразсъждаваме върху тези въпроси…

Първо най-общо искам да споделя от какво зависи колко снимки правя и колко снимки предавам на клиентите си. Разбира се, първият и може би най-основен фактор е продължителността на снимане. Колко време продължава ангажимента на един сватбен фотограф на българска сватба? От моят опит мога да кажа, че на сватба съм зает средно по 10 часа. Зависи разбира се от това какво точно се снима – дали се отразява грима и прическата на булката, дали има църковен и граждански брак в самия ден, има ли предвидена фотосесия на младоженците и колко продължително е партито. Броят на снимките разбира се зависи и от интензивността на събитията. Ако през целия ден непрекъснато се развива действие интересните моменти изникват и това води до по-голям брой кадри. Ако атмосферата е по-спокойна и предимно се документира деня може кадрите да бъдат и по-малко. Има разбира се и много допълнителни фактори, които влияят директно или индиректно – брой на гостите, локацията, броя на ритуалите, дали снимам сам или с втори фотограф.

Огромна част от сватбените фотографи снимат доста повече кадри отколкото предават на клиента и това е напълно нормално. Често в най-важните моменти се снима повече от един кадър, както за застраховка, така и за да се улови точния миг. По някога една или две десети от секундата правят разликата. След заснемането следва селекция или подбор на кадрите, които да бъдат обработени и предадени на клиента.  Всеки фотограф тук подхожда различно. Аз лично първо премахвам технически негодните кадри, които обикновено са около 1-1.5% а след това елиминирам сходните кадри. Ако да речем в даден миг съм снимал 4 кадъра, подбирам най-добрият според мен и отделям 4 пъти повече време за обработка, отколкото ако реша да предам 4те почти еднакви снимки, така се получава по-качествен продукт.

И все пак колко сватбени снимки предавам обикновено? За сватба от 10 часа със стандартно включените ритуали обикновено предавам от 600 до 900 кадъра. Ако има повече такива не ги спестявам, а разбира се стигат до клиента. Лично аз смятам, че 400-500 снимки за такова събитие са напълно достатъчни, но оставям финалния избор на младоженците. За изработката пък на голям сватбен албум обикновено не се ползват повече от 100 кадъра.

Тъй като се интересувам от работата на много голям брой сватбени фотографи в Европа и САЩ мога да споделя, че по техни думи повечето от тях предават на клиентите си по 350-500 броя снимки. Има и такива с двойно по-голям брой, но тенденцията от мои наблюдения е броят да намалява, с цел повишаване на качеството на продукта. Зависи от стила и бизнес модела разбира се. В САЩ има не малък брой колеги, които не предоставят на клиентите си дигитални файлове по отделно. Клиентите им получават файла и то в web резолюция само ако са го поръчали разпечатан на хартия или в албум.

Дано тези мои размисли да са ви ориентирали. Най-важното разбира се е да получите снимките си с такова качество, каквото ви е било обещано индиректно чрез портфолито и сайта на фотографа и да сте доволни от продукта. Бройката остава на втори план.

Публикувано вСватбиСтатии