Skip to content

Как да оразмерим снимките си за печат с Photoshop?

Статията е насочена към абсолютно начинаещи потребители на програмата, както и към такива, които само са я отваряли до момента, но нямат никакви познания. На практика версията на програмата не е от значение – аз ползвам Photoshop CS5, но същото може да постигнете и с по-нова или по-стара версия, като разликите са предимно визуални, в интерфейса, но логиката се запазва.

Това, което ме подтикна да напиша нещо по този въпрос е поредното оплакване от приятели, че предавайки снимки за печат в местно Фото са били разочаровани от крайния резултат –отрязани елементи от снимката по краищата. Защо се получава това? Най-често отговорът се крие във факта,  че файла който предаваме за печат не е оразмерен с правилното съотношение на страните, така че да се впише в размера на хартията, която ще се ползва.

Повечето обикновени фотоапарати, а и голяма част от високия клас ни предоставят дигитални снимки със съотношение на страните 3:2 – например 6000 пиксела по хоризонтала и 4000 пиксела по вертикала. Когато желаем да отпечатаме такъв файл, ако хартията която желаем да ползваме е със същото отношение на страните (3:2) – например 15/10см, 30/20см, 60/40см на практика може да пристъпим към печат без да оразмеряваме снимките си и без да ни е страх, че голяма част от снимката ще бъте отрязана по края. Ако обаче желаем да разпечатаме на хартия с различно съотношение на страните – например 20/15см (това е съотношение 4:3) имаме проблем.

Crop-11

От снимката по-горе ясно се вижда, че няма как файл с отношение 3:2 да се впише на хартия с отношение на страните 4:3 – има два варианта – или да останат големи бели полета или част от снимката да бъде отрязана. Затова е необходимо преди да пристъпим към печат сами да коригираме размера на снимката.

Първата стъпка е да отворим снимката във Photoshop.

Crop-0

След това трябва да направим бърз анализ какъв е размера на настоящия файл и до какви размери можем да го разпечатаме без особена загуба на качеството. За целта от лентата с менютата избираме  IMAGE->Image size

Crop-1

Отваря се прозорец с информация за снимката ни. В първата част виждаме размера на снимката в пиксели (5920/3958px в настоящия случай), а във втората част виждаме какъв ще бъде размера на отпечатаната снимка при избраната резолюция за печат (при 240 пиксела на инч ще получим размер 62,65/41,89см)

Crop-2

Тук трябва да изберем с каква резолюция да разпечатаме файла си – колко пиксела да съдържа всеки инч (1 инч = 2,541см) от хартията. Без да навлизам в математически обяснение ще Ви посъветвам за снимки с размер до А4 да ползвате резолюция от 240ppi до 300ppi. Тук имаме предостатъчно информация(големина) и затова ще зададем 300ppi.

За целта първо махаме тикчето най-долу на Resample image и в графата Resolution изписваме 300 (размера автоматично се променя и виждаме, че тази снимка може да се отпечата дори над 50/30см с високо качество), след което натискаме ОК.

Crop-3

Следващата стъпка е да изберем инструмента за изрязване CROP TOOL

Crop-4

Появява се лента  под менютата в която може да зададем желаните размери – да речем, че желаем да отпечатаме снимката на хартия  18/13см. Изписваме в полето 18cm на латиница, 13cm, а в последното можем да изпишем желаната резолюция 300 или да оставим празно, тъй като вече я зададохме в предходна стъпка.

Crop-5

След това остава да маркираме върху снимката желаното поле за печат (кликваме, задържаме бутона и влачим). Видно е, че в двата края остават две тъмни полета, те ще бъдат отрязани след като натиснем Enter. Можем да отрежем изцяло от ляво или изцяло от дясно ако желаем.

Crop-6

Готови сме с оразмеряването. Съветвам Ви да минете и една бърза стъпка за присвояване на цветови профил. Без да навлизам в детайли на кратко ще кажа, че това е важно, за да може да получите максимално близки цветове на снимките до това което виждате на монитора си ( ако монитора Ви не е калибриран, очаквайте разминаване в цветовете и тоновете – ще се получат разлики,  защото реално Вие гледате на компютъра си грешни цветове, интерпретирани от монитора без да е настроен).

От менютата избирате EDIT->Convert to Profile…

Crop-7

Тук ако Source Space е различно от sRGB е необходимо от падащото меню вие да го назначите.

Crop-8

Crop-9

Остава само да запаметите снимката и сте готови за печат.

Crop-10

Избирате име, формат JPEG и от следващия прозорец – максимална големина на файла – 12.

Crop-12

Когато посетите Фотото Ви съветвам да дадете указания снимката да се разпечата с бели полета. По този начин ще имате малка бяла рамка около снимката и ще сте сигурни, че нищо от нея не е отрязано.

Публикувано вPhotoshop