Skip to content

Как да изберем правилния фотоапарат ?!

Статията е насочена към абсолютни начинаещи в света на фотографията. Може да Ви бъде от полза да разберете най-общо как работи един фотоапарат, за  да може да изберете правилната техника за Вашите нужди. Обясненията са обобщаващи, като съм се старал да са на достъпен език. Не са засегнати редица неща, които биха имали огромна важност при избора на висок клас техника (или професионална) като автофокусната система и меренето на апарата например, тъй като хората за които те имат значение обикновено знаят как да подберат техниката си и за тях подобна статия не би представлявала интерес.

Компоненти на фотоапарата
Когато сравнявате два или повече апарата е хубаво да знаете какви са основните компоненти и кое тяхно качество/свойство е предимство и кое недостатък.

Снимка блог-пост 1

Един от най-важните модули на дигиталните фотоапарати, ако не и най-важния е матрицата (сензора).  Това е еквивалента на филмовата лента, която се ползва при старите лентови фотоапарати.  Върху матрицата се отлага образа по време на заснемане. Това става като всеки един от елементите съставящи матрицата (пиксели) получава светлинни сигнали, които след това се трансформират в цифрово изображение (снимка).  Броя на светлочувствителните елементи (пиксели) определя разделителната способност на матрицата и важен компонент за качеството на снимката, но в никакъв случай големия брой пиксели не гарантира сам по себе си хубавото изображение. Много важен показател за една матрица е физическият и размер. Тук може да се обобщи – колкото по-голяма толкова по-добре. Размера на един кадър от най-масово използваните 35мм филмови ленти е 36mm на 24mm.  Дигитални сензори с такива размери се слагат само във високите класове апарати, чиито цени стартират от около 3-4000лв. В средния ценови клас камери се ползват матрици, които са няколко пъти по-малки, а при най-ниския клас компактни фотоапарати матриците са с размер на диагонала от порядъка на 1/2.5 инча до 1/1.5 инча.
Сигурно сте забелязали, че в настройките на Вашия фотоапарат има един показател именуван ISO. Той показва чувствителността на матрицата. Увеличаването на този показател Ви позволява да снимате при по-слаба светлина, но е за сметка на качеството – най-често снимките изглеждат доста по-зърнисти (нарича се шум) и липсва острота.

Снимка блог-пост 2

Следващ много важен елемент на фотоапаратите е обективът.  Без значение дали сте с компактен апарат или с DSLR със сменяеми обективи – качествената оптика е жизнено важна за хубавата снимка. Дори и да имате прекрасна матрица, ако оптиката пред нея не и съответства по-качество резултатите няма да са достатъчно добри.
Важните неща, които трябва да знаете за обектива са фокусното му разстояние, светлосилата, наличието на стабилизация и вида стъкла от които е изработен. Фокусното разстояние на обективите се обозначава в милиметри. Обективите с променливо фокусно разстояние ( zoom) имат способността да приближават обектите при увеличаване на фокусното разстояние, както и да „хващат“ повече неща в кадъра при намаляването му. Фокусното разстояние при варио-обективите (обективите със зуум) се отбелязва по следния начин – F=18-105mm, което показва обхват от 18mm в началото (преди зуумване)  до 105mm в края (максимално приближение). Тук оптичния зуум е 5.8 кратен (105/18=5.8). Различните фокусни разстояния са подходящи за заснемане на различни сцени – например за пейзажи Ви трябва късо фокусно разстояние, а за портрети дълго и т.н.
Светлосилата на един обектив е важен показател и показва колко добре се справя оптиката при лоши светлинни условия. Обикновено светлосилата се обозначава на самия обектив по следния начин:  1:1.4 или f/1.4. Колкото по-малко е числото в знаменателя, толкова по-светлосилен е един обектив и съответно, толкова по-добре се справя при слаба светлина. Голяма част от варио-обективите са с променлива светлосила. Колкото повече зуумвате, толкова намалява светлосилата им. Има и варио-обективи с постоянна светлосила независимо от фокусното разстояние, но обикновено те са по-обемисти и доста по-скъпи.
Един обектив е съставен от няколко или няколко групи лещи, направени от специален вид стъкло. Освен лещите вътре в обектива се намира и един елемент, който наподобява ириса на човешкото око – нарича се апертура или бленда (също и диафрагма).

Снимка блог-пост 3
Блендата е с променлив „диаметър“. Когато се увеличи големината на отвора се повишава светлосилата на обектива и през него се пропуска повече светлина към матрицата. Отвора на блендата се контролира най-често по електронен път. При апаратите с частични или пълни ръчни настройки в много случаи  фотографите настройват сами този показател за да постигнат търсен ефект (размазване на фона или пък по-дълбоко поле на фокус). При голяма част от апаратите в най-ниския ценови клас не съществува възможност да избирате и настройвате този показател. Вместо Вас това прави фотоапарата.

Снимка блог-пост 4

Последния елемент за който ще отделя няколко минути се нарича Затвор. Обикновено той е разположен пред матрицата. Прилича на щора. Когато натиснете спусъка на фотоапарата, затвора се отваря и светлината, която минава през обектива се отлага върху матрицата, за точно определено време, което се изчислява от фотоапарата, след което щората се спуска (при много апарати този елемент вече не се ползва, а вместо това най-просто казано матрицата се включва и изключва за необходимото време). Времето през което затвора е вдигнат  се нарича експонация. Това времетраене също се нарича скорост на затвора. Това време е в тясна връзка с отвора на блендата и чувствителността на матрицата (ISO). Ако отворите двойно повече блендата следва да се увеличи двойно скоростта на затвора. Например – ако за правилното експониране на един обект светломера Ви измерва бленда  f/5.6 и скорост 1/60сек, ISO 400 –  то може да постигнете същия резултат и с бленда f/4 и скорост 1/125сек, ISO 400.( да – бленда 4 пропуска 2 пъти повече светлина от 5.6). Същия резултат се получава и с показатели бленда 5.6, скорост 1/60 и ISO 800, но е за сметка на малко повече „шум“ в снимката.

Комбинацията от тези три показателя – скорост на затвора, отвор на блендата и чувствителност на матрицата се нарича Експозиция. Фотоапарата Ви се стреми да заснеме всички обекти правилно – тъмните да бъдат тъмни, а светлите – светли. Често това е невъзможно. Когато имате прекалено голяма разлика в осветеността на предметите в кадъра (много светли неща и много тъмни) можете да очаквате, че снимките ще са прекалено светли или прекалено тъмни.  За да се избегне този проблем Ви е необходим апарат с по-голям динамичен обхват. Обикновено – колкото е по-голяма матрицата, толкова и динамиката е по-добра, но също така това зависи и от други неща свързани с процесинг процеса.
И така…сега да обобщя какво се случва за да се получи една снимка при автоматичен режим на снимане. Избрали сте обекта, който искате да заснемете. Насочвате обектива към него и натискате спусъка до половина за да фокусирате. В този момент един сензор във Вашия фотоапарат, наречен светломер определя колко трябва да се отвори блендата, с каква скорост да се задвижи затвора и каква чувствителност да се зададе на матрицата. При слаба светлина често се случва така, че за да се получи правилно експонирана снимка скоростта на затвора е доста ниска – например 1-2 секунди…в този момент ръцете Ви трепват леко…и ето така се получават размазаните снимки.
И така…идва въпроса – след толкова много объркващи показатели и обяснения –  какъв фотоапарат да си купя?
За да вземете правилно решение е от съществена важност да знаете какъв тип снимки искате да правите с него. Няма камера, която да е най-добра във всичко. Като начало след като сте определили бюджета си е най-важно да изясните до колко искате да сте въвлечени в техническата част – дали искате да контролирате по-голямата част от процеса или искате само да насочите апарата и да снимате.
Ако желаете да имате повече контрол върху фотоапарата си бих Ви препоръчал да се насочите към т.нар. безогледални апарати със сменяеми обективи – в последно време в тази ниша има много модели и цените стават все по-ниски, или поне да търсите апарат с възможност за ръчни настройки.

Нека обобщя някои неща които да гледате, когато сравнявате различни модели:

1. Матрица

Физически размер – колкото по-голяма матрица, толкова по-добре. Мегапиксели? Ами…тука въпроса е какво ще правите със снимките си – ако ще печатате снимки предимно до размери 15/20cm, ще ги гледате само на компютъра, ще качвате в интернет или и трите –  6-8МП са Ви напълно достатъчни, даже и по-малко (но слагам малко за изрязване 🙂 ). Ако ще печатате в големи размери като цяло е добре да се насочите към по-висок клас техника 🙂

2. Обектив

В никакъв случай не се лъжете по големия оптичен зуум. Той сам по себе си нищо не значи освен разликата между минималното и максималното фокусно разстояние. Поискайте консултатнта в магазина или Ваш приятел с познания по фотография да Ви обясни дали обектива е достатъчно „широкоъгълен“ . Това би било предимство за Вас тъй като ще можете да снимате пейзажи, а също и в затворени пространства като стая например, където стените Ви пречат да отстъпите назад за да хванете всички в кадър. Поинтересувайте се и фокусното разстояние в дългия край на обектива за какво е подходящо – дали става само за портрети или ще можете да снимате съседката от отсрещния блок.

Знайте обаче, че големия обхват и зуум винаги са за сметка на качеството на оптиката. В никакъв случай не се подвеждайте по това колко е дигиталния зуум. Това е търговски трик. Така или иначе няма да ползвате този вид увеличение защото то съсипва снимките като качество.

3. Дисплей – тук нещата са ясни – колкото по-голяма разделителна способност и размер – толкова по-добре. Тъчскрийна също е предимство.

4. Стабилизация

Стабилизацията компенсира част от трептенето на ръцете Ви докато снимате и спомага снимките да не се размазват. Някои апарати са със стабилизация на обектива, други на матрицата.

5. Видео

Aко ще ползвате камерката си и за видео-заснемане е добре да се поинтересувате какво качество на видеозаписа предлага, а така също и за качеството на звука и дали има изход за включване на външен микрофон.

6. Съвет

Ще завърша с един съвет – не се изхвърляйте да си купувате повече от това, което ще Ви трябва. Не си купувайте най-скъпото, нито най-новото. Технологиите във фотографската техника се развиват така бързо, както и в останалите сфери. Никога няма да имате най-новото за повече от месец, веднага ще излезе нещо по-ново, че и по-евтино вероятно. Купете си това което Ви върши работа и се наслаждавайте, защото така или иначе снимките ги правите вие, а не фотоапарата.

Публикувано вСтатии