Skip to content

Няколко причини да си купите нов обектив вместо ново тяло

С опознаването на фотографията и навлизането все по-навътре в техническата част, неизбежно при всеки фотограф на дневен ред идва един въпрос – коя част от техниката си да подобря? Нов обектив или ново тяло? Ако снимате на филм отговора на 90% е – нов обектив, но в дигиталната ера нещата не са толкова прости. Подобренията в сензорите (да не говорим за избора на размера на сензора ), автофокусните системи, производителността при високо ISO,  качеството на видеото и много други може да натежат и да предпочетете ново тяло пред нов обектив.

Важно е да запомните едно – на 95% ще получите по-качествени снимки от комбинацията висок клас обектив + нисък клас тяло, отколкото от комбинацията нисък клас обектив + висок клас тяло.

lenses

Ето няколко причини да купите нов обектив вместо нова камера:

 

  • Ако снимате все още с китовия обектив

Настоящите китови обективи като 18-55mm и подобни не са чак толкова лоши, но по-скоро недостатъците им са повече от предимствата. На първо място фокусното разстояние е доста ограничаващо – обектива нито е широк, нито е телеобектив. Също така като основен недостатък може да се изтъкне, че тези обективи са „бавни“ („тъмни“), т.е. не са светлосилни, често максималния отвор на блендата е f/3.5, а това също така ограничава контрола върху дълбочината на фокуса. Ниската им цена е в следствие от пластмасовата изработка и нискокачествените лещи вложени в обектива.

 

  • Ако снимките Ви не са достатъчно остри

Има много причини поради които може да липсва острота в снимките, най-често е до липсата на техника, но присъщата острота на обектива прави голямата разлика. Ако тялото Ви има опцията за финна настройка, това може да подобри нещата, но въпреки това има голяма разлика в остротата и контраста от обектив до обектив.

 

  • Ако искате да се развивате в специализирана област от фотографията

Ако желаете да снимате най вече макро – трябва Ви макро обектив. Изобщо за повчето области във фотографията има точно определен тип обективи, които в 90% от случаите са най-удачни за дадената задача – портретни обективи, пейзажни обективи и т.н.

 

  • Обектива е дългосрочна инвестиция

Телата се модернизират и обновяват доста по-често от обективите. Поради тази причина доста по-бързо се и обезценяват. Един хубав обектив от висок клас може да ползвате години наред, като през тези години е доста вероятно да смените тялото няколко пъти.

Публикувано вСтатии