Skip to content

Избор на статив за фотография

При избор на статив за фотография може да възникнат доста неочаквани въпроси за всеки начинаещ. Стативът на пръв поглед изглежда доста просто нещо в сравнение с останалата фотографска техника. На пазара обаче има доста широко предлагане, а и стативите имат различни компоненти, които ако комбинирате вариантите стават много.

избор на статив за фотография

А защо ни е нужен статив?

Стативите си ползват за стабилизиране на камерата при снимане и запазване на позицията и непроменена по едно или всички направления. Последното може да е необходимо в различни случаи : HDR фотография, снимане на интериори, панорами и други. При ниска осветеност стативът е почти единствената ни алтернатива, ако желаем да снимаме с ниска скорост и да запазим минимални нива на шум в снимката (ниско ISO). При избор на статив трябва първо да определим за какво основно ще се ползва – пейзажна фотография, интериорна фотография или друго.

 

Избор на статив за фотография

При нормални светлинни условия ползването на статив позволява да запазим най-ниските ISO нива. Това освен редуциране на шума позволява и да запазим по-висок динамичен обхват, който сензора на камерата улавя. В пейзажната фотография стативите позволяват и да се покаже движението на вода, клони на дървета или друго, като на снимката долу.

статив за фотография
Водопадът Крушуна

Основни компоненти на стативите

Стативите обикновено се състоят от няколко основни части:

1.Крака – обикновено се сгъват и разгъват на различни нива. Изработват се от различни видове материали – алуминий, стомана, въглеродни влакна и други.

2.Глава – това е частта на която се монтира фотоапарата. Главите са различни в зависимост от предназначението им – има трипозиционни, ябълковидни, панорамни и други.

сферична глава за статив

3.Централна колона – допълнителна колона/крак, който минава в средата и позволява допълнителни движения на апарата във вертикална посока.

Статив с централна колона

При стативите от нисък клас често някои от компонентите липсват или са съчетани. При едни главата не се сваля, а е едно цяло с централната колона, при други пък централна колона липсва.

 

Съображения при избор на статив

1.Тегло – определено теглото е много важен фактор. Трябва внимателно да прецените колко често ще ползвате статива и дали теглото ще ви лимитира. Ако статива е прекалено тежък, често ще се отказвате да го носите и ще остава вкъщи. На пазара има леки и в същото време стабилни стативи – изработени са от въглеродни влакна (карбонови). Недостатъкът при тях е високата им цена. Ако не можете да си позволите такъв може да обмислите статив от алуминий – една идея по-тежки са от карбоновите, но и по-евтини.

2.Товароносимост – много е важно да знаете каква техника ще монтирате на статива и колко тежи тя. Всеки статив има някакъв лимит след който губи от стабилността си, а това може да доведе до падане или преобръщане на цялата система.

3.Височина – в зависимост от снимките, които ще правите може да ви е необходима различна височина на подпиране. Хубаво и удобно е статива да може да се разгъне до вашата височина, за да не се навеждате и гледате във визьора. А понякога пък може да се наложи статива да е максимално ниско до земята. Затова преди покупката проверете максималната и минималната височина в спецификациите.

4.Централна колона – централната колона може да бъде много полезна, но ползването и може да бъде и недостатък. Изтегляйки я максимално може да намали стабилността на системата, особено ако сте навън да снимате пейзаж във ветровито време. В друг случай, когато да речем снимате интериор или архитектура на закрито, минималните движения с колоната, за да подобрите композицията могат да ви спестят много ценно време.

5.Глава на статива

глава за статив

Главата на статива е важен компонент. За нея се закрепва камерата. Ако купувате главата отделно от основата се уверете, че главата може да носи поне толкова, колкото е товароносимостта на основата. Предлагат се различни видове глави. Най-често срещаните си от типа Сферична глава и тип Pan-Tilt. При сферичната глава има само един винт, който разхлабвате или затягате за да фиксирате позицията на камерата. При другия тип глави има най-често три контролни дръжки или винтове с които променяте позицията на камерата в различните посоки. Освен тези видове глави има и специализирани такива за различни фотографски задачи.

И така, какъв статив да изберете в началото?

В повечето статии, които ще прочетете по въпроса ще ви посъветват, да купите, най-стабилния и скъпия, който можете да си позволите. В това има известна логика, тъй като често хората избират неподходящ първи статив и скоро след това купуват по-добър, което води до загуба на пари. Ако не желаете да похарчите голяма сума в началото моят съвет е да заложите на лек и евтин алуминиев статив втора ръка. Когато го ползвате известно време сами ще разберете колко често ви е необходим и какво не ви достига. Тогава ще можете от собствен опит да направите най-добър избор на статив.

 

Публикувано вСтатии