Skip to content

Разходка в Прага и снимки с телефон

От известно време със съпругата ми планувахме да посетим Прага.

Поглед към сградите на Прага от замъка Храдчани

Градът е такъв, че може да го отидете и да му се наслаждавате по всяко време на годината. На нас по разбираеми причини ни остана време да отидем в началото на Декември. Реших да отида като най-обикновен турист и да се разхождам и наслаждавам на архитектурата. За да не се разсейвам не взех със себе си нито един от фотоапаратите които имам. Нито от професионалната серия, нито дори от любителските. Познавайки се добре, знаех че ще искам да снимам всичко, да го снимам в подходящото време и така нататък. От всичко това нямаше да остане време да обиколим целия град. А такава обиколка определено си заслужава.

Кораб по Вълтава, Прага
Река Вълтава, Карлов мост, Прага

Снимки с Huawei P9

Носейки със себе си смартфон като всеки средностатистически човек обаче не се сдържах да направя с него десетина-двайсет кадъра. Много има изписано по темата за снимки с gsm и все повече хора смятат, че голяма част от средния и висок клас смартфони изместват любителския клас апарати. Аз също съм на това мнение. На първо място – телефонът ви винаги е с вас, това е най-голямото му предимство. Също така може да се отбележи, че няма съществена разлика в качеството на изображението между висок клас смартфон и фотоапарат тип сапунерка ако се сравняват кадрите на компютър, а и при малки разпечатки. Голям бонус е ако камерата на смартфона предлага ръчни настройки. Телефонът който ползвам е Huawei P9. Бързам да кажа, че това не е платена реклама или статия, просто споделям личните си впечатления. Апаратът предлага различни режими на снимане, почти изцяло ръчен контрол с изключение на контрол върху блендата на обектива (реално лещите са две, но няма да се спирам на това). Самият обектив е с еквивалентно фокусно разстояние от 27мм приравнено към 35мм формат с апертура F2.2. Оптиката гордо носи логото на Leica и има защо. При хубава осветеност детайлът в изображенията е прекрасен като за смартфон система.

Сграда в Прага

 

Снимка от Кулата на Карлов мост, Прага

 

Снимка на Карлов мост , дворецът Храдчани и катедралата Свети Вит в далечината, Прага

 

Катедрала Свети Вит, Замъка Храдчани, Прага

 

Катедрала Свети Вит, Замъка Храдчани, Прага

 

Катедрала Свети Вит, Прага

Обработка на снимките

Големият бонус който предлага Huawei P9 е запис на снимките в RAW формат. Това дава възможност за по-сериозна постобработка на файловете. Това е фактор който отсъства в голяма част от фотоапаратите от ниския любителски клас. Снимките в тази статия са обработвани с Adobe Lightroom а някои от тях и с Adobe Photoshop. Дори при ниска осветеност смартфона контролира учудващо добре нивата на шум в снимките сравнен с други смартфони. На голяма част от кадрите съм добавял допълнително grain с цел постигане на определена визия. Прага е град с изключително разнообразна като стилове архитектура, като всичко е изключително добре запазено от миналото. Това те подтиква да покажеш снимките по различен начин. Някои са такива каквито съм ги видял в момента, други са такива каквито си ги представям в миналото.

Река Вълтава, Прага

 

Замъка Храдчани, Прага

 

Карлов мост, Прага

 

Поглед към Manesuv most, Прага

 

Starbucks Coffee, Замъка Храдчани, Прага
Публикувано вПътувания