Skip to content

Как да използваме статив за фотография

Когато ви е необходимо да ползвате бавна скорост на затвора за да заснемете кадър най-добрия и сигурен вариант е да ползвате статив. Стативът ще елиминира трепванията на ръката и ще позволи да имате острота в снимките въпреки ниската скорост на снимане. В предишна статия написах няколко думи за избор на статив за фотография. Сега ще ви дам няколко базови препоръки при ползването му.

Кога да използваме статив

Повечето съвременни камери са в състояние да предложат много добри резултати и много ниски нива на шум в снимката при високи ISO стойности. Това определено намалява необходимостта от ползване на статив в дадени ситуации. Стативите обаче все още са избор номер едно, когато човек желае изображения с най-високо качество и с малки нива на шум в кадъра. Когато човек е начинаещ понякога може да е доста объркващо кога да ползва статив. Има доста въпросителни в цялото уравнение – колко стабилна е ръката ви, как се справя камерата ви с високите ISO стойности, какво е фокусното разстояние на обектива и други.

използване на статив за фотография

Има разбира се някои общи насоки, който мога да ви дам:

  • Когато теглото на техниката е голямо – ако трябва да снимате дълго време с тежка комбинация – например ако сте на спортно събитие и ще снимате с DSLR апарат + 400мм обектив определно за да щадите здравето си е добре да сложите камерата на статив. Може да не затягате всички ограничители, за да се движи свободно камерата, но поне няма да държите камерата на ръце.
  • използване на статив за фотография
  • При някои видове фотография като например пейзажна или архитектурна стативите се ползват за прецизно кадриране. В архитектурната фотография и интериорните снимки често се налага да нагласявате камерата постепенно, за да получите успоредни вертикални и хоризонтални линии, каквито обикновено са желани в този жанр. При снимане на HDR, различни видове панорами или таймлапс статива е почти задължителен, за не се променя позицията на камерата.
  • Реципрочно правило – често ще чуете за т.нар. реципрочно правило, но какво точно означава това? Най-общо то гласи, че скоростта с която снимате не трябва да е по-ниска от 1 върху фокусното разстояние на обектива, за да няма размазване от трепването на ръката. Например – ако снимате с 60мм обектив не трябва да падате под скорост на затвора от 1/60. Това разбира се е само насока и е доста относително, тъй като някои хора имат доста по-стабилни ръце от други. Също така ако имате стабилизация в тялото или обектива това може да ви позволи да снимате и с два или три пъти по-ниска скорост.
  • При съвременните камери за да запазите висока скорост на затвора може да снимате с по-високо ISO. Това разбира се има своите негативи – намалявате динамичния обхват на матрицата, а също така и се увеличава нивото на шума в кадъра. Ако държите на горните два показателя и имате възможност – задължително ползвайте статив.

Подход

Когато планирате да снимате от статив е хубаво първо да се разходите и да огледате обекта/пейзажа през камерата, да изберете ракурса и точното местоположение от което искате да снимате и чак тогава да поставите статива. Ако първо разпънете него ще бъде доста по-трудна задача.

Често избраното място не предлага равна основа за поставяне на статива. Това налага да разпънете трите крака различно. Много важно е основата на статива да е абсолютно нивелирана. Това осигурява разпределяне на теглото в центъра на статива и ще ви предпази от преобръщане. Винаги се уверявайте, че системата е стабилна преди да монтирате камерата.

използване на статив за фотография
При неравна основа се уверете че системата е нивелирана

използване на статив за фотография

В най-честия случай е добре да разпънете първо най-горните и най-дебели секции на краката. Особено ако знаете, че няма да разпъвате статива на максимум. Краката разбира се трябва да се разтворят на максимум, до ограничението им, за да имате максимална стабилност. Кой крак на къде да сочи? Позиционирайте ги така, че да може да застанете между два от краката и да сте близо до камерата.

Ако на апарата ви е закачен тежък обектив (70-200мм, 300мм, 400мм и нагоре) монтирайте обектива на статива, а не камерата. Такива обективи обикновено имат специално за целта гривна с резба за монтиране на статив. По този начин теглото на системата се преразпределя по-близо до центъра на статива и ще избегнете преобръщане или счупване на байонета на фотоапарата.

използване на статив за фотография
статив за фотография

Ако снимате в лоши условия на силен вятър е препоръчително да стабилизирате статива си допълнително. Някои стативи имат кука под централната конзола. На нея може да закачите допълнителна тежест. Ако нямате такава може да поставите тежести в основата на краката на статива.

Снимайки от статив се препоръчва да изключите стабилизацията, ако имате такава в системата си. Също така може да ползвате таймер или дистанционно – това предотвратява възможността да разклатите леко камерата натискайки бутона за снимане с пръсти. Ако снимате с DSLR може да активирате режима Mirror-up при който първо се вдига огледалото след натискане на бутона и чак малко след това се задейства затвора. Това елиминира евентуални вътрешни вибрации от движението на огледалото .

 

Публикувано вСтатии