Сватбен фотограф и сватбена фотография - Огнян Стойнев Бутон за мобилно приложение

За всеки сватбен фотограф юбилейните фотосесии са много интригуващи и също толкова важни, колкото и снимките от самата сватба. Представете си колко хубав спомен за наследниците ви би било да им завещаете три албума с хубави снимки представящи важни моменти от живота ви – албум със сватбени снимки, албум със снимки от Сребърна сватба и албум със снимки направени по повод вашата Златна сватба. Това би бил прекрасен разказ за живота ви, но и много важен пример за силата на любовта. Такъв пример е все по-ценен в днешното общество. За това вярвам, че подобни кръгли годишнини от сватбата не само трябва да се празнуват, но и да се снимат. Независимо дали снимам празник по повод 10 годишнина от сватбата или Сребърна сватба за мен от най-голямо значение е да успея да уловя и запечатам отношенията между хората и техните чувства. Когато снимате например влюбени това трябва да се разбира дори без снимката да има заглавие. На снимките трябва да личи това което чувстват един към друг, без да е необходимо да се описва с текст. Това са безценни спомени за техните наследници, които някога в бъдеще могат да им бъдат вдъхновение в трудни моменти.

Златна сватба

Рядка е възможността за всеки сватбен фотограф да снима Златна сватба, но е истинска чест и привилегия. Определено е не по-малко вълнуващо от това да снимаш булката и младоженеца в сватбения им ден. Светът се променя постоянно, всичко в заобикалящата ни среда се променя с много бързи темпове. Хората дори променят ценностната си система вече не с векове, а в рамките на десетилетия. Трябва обаче задължително да обърнем внимание и на нещата, които не губят значението си и изпълват дните ни със смисъл. Имам предвид любовта, достойнството, уважението към хората, всеотдайността. Имам честта да познавам двама човека, за които спокойно мога да кажа, че олицетворяват всички тези неща и са имали  късмета да се срещнат след като преди това са се родили един за друг – Цеца и Асен.

Току-що отпразнували 70 годишният си юбилей, сега им предстоеше нов повод за празнуване – 50 годишнината от тяхната сватба – юбилей приет да се нарича Златна сватба. Момент с който не много двойки могат да се похвалят, миг който не много хора имат щастието да изживеят.

Фотосесия

В такава фотосесия е много важно поне малко фотографа да познава хората, които ще снима. За това ако ги среща за първи път е задължително първо да изпие по едно кафе или чай с тях, за да поговори и разбере що за хора са. Само така снимащия може да покаже в кадрите си част от душата на хората. За щастие аз познавам двойката от много време и това до голяма степен улесни задачата ми в тази насока. За тези снимки съм подбирал предимно много опростени централни композиции и семпъл стил на обработка, отговарящ напълно на скромния характер на двамата. Много голяма роля за добрия краен резултат може да изиграе локацията на снимане. Ползвайки места, които са емоционално обвързани с хората и тясно свързани с живота им спомага неимоверно за отпускането и комфорта по време на снимки. Това позволява лекото притеснение да остане на заден план, а на чувствата и емоциите да излязат на повърхността.