Сватбен фотограф и сватбена фотография - Огнян Стойнев Бутон за мобилно приложение

Портфолио

Селекция

В тази страница може да разгледате подбрани кадри от сватбените снимки, които съм правил. Как е сформирано и селектирано това портфолио? Много просто – избрал съм кадри, които харесват на мен. Понякога това, което харесва клиента се разминава с това, което харесва фотографа. Голяма част от тези сватбени снимки са любими и на самите младоженци, но не това е бил критерият по който съм ги избирал. Както споменах – тук е мястото където съм публикувал любими за мен снимки. Голяма част от тях не са изпипани до съвършенство, може и да имат технически недостатъци, но всичките носят някакъв спомен за мен, някаква история.

Историята

Независимо дали е моментът, който е запечатан или начина по който са направени, но задължително като погледна снимките се сещам за някаква ценна история. Всички тези кадри на едно място са всъщност част и от моята история. Те показват голяма част от ежедневието ми, от вълнуващите моменти в него. А когато си сватбен фотограф, тези моменти никак не са малко. Без значение дали снимам сватбена фотосесия в София или изнесен ритуал на открито някъде из красотите на България се вълнувам много. Това е така защото не локацията има значение, не хубавото или лошото време, а хората които снимам и техните чувства.

Хубавите снимки

Кои сватбени снимки са хубави? Това сигурно е въпрос, който всеки бъдещ младоженец си задава. А и не само младоженците, повярвайте ми. Това е въпрос, който вероятно и всеки фотограф често си задава. За мен хубавите сватбени снимки са тези, които имат една магическа способност – когато ги погледнете след месец, година, пет или десет, трябва за миг да ви пренасят отново в момента когато са заснети. Ако кадърът ви пренесе обратно и изпитате сходни чувства, като тези от вълшебния миг, който е запечатан значи снимката е изключително успешна. Тогава не само споменът е документиран, но се носи и в снимката, някъде между мастилото и хартията. В това портфолио, съм се опитал да подредя такива снимки.

Цел

Както вече споделих в тази селекция са включени кадри, каквито аз харесвам, а не най-добрите технически или най-харесваните от младоженците. Целта на този подбор от сватбени снимки е да се опитам да ви покажа какви кадри се стремя да снимам за вас освен стандартните неща. Снимките тук са от различни сватби, показани са различни етапи от деня. Този тип снимки според мен са „солта“ на цялата колекция от сватбени снимки. Винаги можете да разгледате и повече подбрани кадри от една и съща сватба в раздела „Сватбена фотография“. Там са публикувани отделни галерии от различни сватби снимани на различни места в България. Разбира се готов съм и да ви покажа галерии с цели сватби от началото до края. Необходимо е само да се свържете с мен и ще получите тази възможност. Това ще ви даде представа за цялостната ми работа и стил за конкретна сватба. Това портфолио публикувано тук има за цел по-скоро да ви покаже моите приоритети извън стандартните кадри, които се снимат на всяка сватба. Такива са официални снимки с гостите, снимки на сватбените ритуали и други.

Обновяване

Стилът ми на снимане се променя с всяка изминала година. Под стил имам предвид начина на заснемане и начинът на обработка. Това е нормално тъй като с всяка година визуалната среда, която ни заобикаля се променя. Филмите, които гледаме се променят, средата се променя, снимките на останалите фотографи се изменят и всичко това влияе. Това на което държа и се стремя да не променям е да запечатвам важни моменти. Да не пропускам важни неща от деня. Да правя естествени снимки. Да снимам емоции – радост, любов, привързаност, наслада, отдаденост.

В страницата „Портфолио“ добавям и нови сватбени снимки. Не подменям обаче изцяло старите, тъй като те отговарят на моята цел да носят в себе си история и спомени. В някои кадри си позволявам да добавя и нещо от себе си, с помощта на Photoshop и други програми за редактиране. В никакъв случай не правя това с цел подменяне на истината и реалната обстановка. Тези авторски редакции са с цел още по-силно внушение и пресъздаване на усещането в момента на снимане. Вярвам, че задачата на един сватбен фотограф е да изживее историята, която снима и да я покаже както я чувства.