Сватбен фотограф и сватбена фотография - Огнян Стойнев Бутон за мобилно приложение

Сватби

 Петя и Анастас

Петя и Анастас

 Цвети и Емо

Цвети и Емо

Богомила и Мирослав

Богомила и Мирослав

Боряна и Антон

Боряна и Антон

Ива и Тони

Ива и Тони

Лазарина и Георги

Лазарина и Георги

Нади и Чавдар

Нади и Чавдар

Антоанета и Михаил

Антоанета и Михаил

Сватбени снимки

Какво представляват сватбените снимки? И какво отличава едни сватбени снимки от другите снимки в ежедневието ни? Кадрите от сватбата както всички други са запечатани моменти от живота ни. Без значение дали снимаме с фотоапарат, телефон или таблет, когато правим снимка ние запазваме някакъв момент, сцена или действие. Не самия процес по заснемането е важен, а съдържанието и неговото значение за нас. За един човек даден кадър може да е безценен, а за друг макар и близък приятел същата снимка да не означава нищо. Сватбената фотография обикновено е натоварена с много емоция, романтични и динамични моменти и много интересни епизоди. Сватбените снимки главно разказват историята на двамата младоженци, но не само това. Разказват и показват за щастието на техните семейства, приятели и близки. Казват, че когато щастието е споделено с близките до нас хора то се умножава. Именно затова е важно да се запази и тази част от деня в снимки. Съвкупността от различните сюжети в снимките прави разказа пълен и пъстър, интересен и вълнуващ.

Комуникацията с вашият сватбен фотограф

Комуникацията с хората от екипът, който организира и отразява сватбата ви ( сватбен организатор, сватбена агенция, DJ, видеооператор, фотограф и др.) трябва да бъде меко казано безпроблемна. Трябва да се чувствате добре в компанията на всеки от тези хора, за да получите пълно удовлетворение от услугите. Представете си най-красивия сватбен албум, с най-хубавите снимки. Дали би си заслужавал обаче ако за всяка снимка в него сте се чувствали не на място, глупаво или дискомфортно. Дали би си заслужавал, ако цял ден сте имали пререкания с фотографа и той е държал да правите всичко въпреки сериозното ви неодобрение? Всеки може да отговори сам за себе си на този въпрос. Аз смятам, че добрата комуникация и уважението е 70% от работата на всеки сватбен фотограф.  Държа да опознавам клиентите си добре преди сватбата, за да знам какви хора са, какво ги вълнува и какво е важно за тях. Предпочитам да се срещна с тях повече от веднъж, минимум два или три пъти. На тези срещи освен всичко за самите тях обсъждаме и всякакви неща за сватбата разбира се. Опитвам се да съдействам с оптимизирането на графика и с всякакви идеи, които смятам за уместни.  Дискутираме локациите за снимки и какво е най-важното за самите младоженци по отношение на кадрите. Кои снимки са важни и какво задължително искат да снимам, в случай че забравят на сватбата така мога да им напомня. Обсъждат се всякакви детайли.

В деня на сватбата се стремя да се сливам с обстановката и хората и да допринасям за доброто настроение. Това дава голям шанс за непринудени и естествени кадри, които често остават любими на младоженците и гостите. Стилът ми е предимно документален. През целия ден си позволявам да давам насоки и да режисирам сцените само на фотосесията, а също така и до някъде по време на подготовката на булката (грим, прическа, обличане). През останалото време се опитвам да съм незабележим, да не пропускам моменти, но и да не преча на гостите и особено на семействата да гледат и да се наслаждават на случващото се.

След сватбата сериозното отношение и старанието се пренасят на компютъра. Там започвам внимателна селекция на кадрите за обработка. Няма определен брой кадри които трябва да предам, нито максимален нито минимален. Клиентите получават всеки кадър, който е технически годен, с изключение на повтарящите се такива. Понякога предавам и кадри, които имат несъвършенства в тази насока, но пък носят силна емоция или показват мил момент. Такива кадри са малко все пак, тъй като съвременната техника с която разполагам позволява доста бърза работа и своевременни реакции.

Стил на обработка

Всяка сватба е различна и уникална. Различни са хората, различни са емоциите, различна е локацията, програмата, партито и какво ли още не. Именно за това дори да се стремя да обработвам всяка сватба еднакво няма да получа добър краен резултат. Аз лично обработвам всяка сватба така както смятам, че и подхожда на духа и настроението. Клиентите получават един комплект снимки, които са с естествени цветове, с базови корекции, без тониране. Абсолютно натурален продукт. Освен това, за голяма част от снимките предоставям и втори вариант на обработка по моя преценка. Това може да бъде черно-бяло копие, филмова визия или някаква артистична интерпретация. Хубаво е да спомена, че за да е успешен един черно-бял кадър то той трябва да бъде сниман за такъв. Иначе казано, фотографа трябва да има тази идея в главата си още преди да натисне копчето. Ако харесвате черно-бели кадри толкова, колкото и аз – хубаво е да го знам още на първата среща. Както споделих, винаги ще получите и цветен вариант, но подхода при снимане обикновено е малко различен.

Цели сватби

В страницата по-горе са публикувани избрани кадри от някои сватби. Те дават по-подробна представа за цялостния подход в сравнение със страницата „Портфолио“, но не показват цели сватби. Ако желаете да разгледате всички снимки от една сватба, от първия миг до последния можете да се свържете с мен и да получите тази информация. Разглеждайки цяла сватба може да получите по-добра представа за това какво снимам в определените условия и локации. Така ще имате ориентир какво може да очаквате да получите като краен продукт от вашият сватбен ден.